Τηλεφωνικές παραγγελίες στο  241 023 0240

Ωράριο εξυπηρέτησης  Δευτέρα – Παρασκευή | 8:30 – 16:30

Οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη : τα 5 Χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις πριν την αγοράσεις

Οι προϋποθέσεις για να αγοράσεις μία οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη διαφοροποιούνται, από τον καθένα μας ξεχωριστά συνήθως από τη χρήση για την οποία προορίζονται. Για να κάνεις τη σωστή επιλογή πρέπει αρχικά, να βεβαιωθείς αν είναι κατάλληλη για το σκοπό που την προμηθεύεσαι, είτε είναι εργαλείο δουλειάς είτε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Το σωστό μέγεθος για οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη  

Το μήκος της διαγώνιας μεταξύ των δύο απέναντι γωνιών της οθόνης υπολογιστή ή refurbished οθόνης, ορίζει το μέγεθος της οθόνης. Το μέγεθος μίας οθόνης καθορίζεται από το μήκος της διαγωνίου σε  ίντσες.  Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μεγέθη οθονών.

Κυμαίνονται σε 10”,14”,15,6”, 17”, 19”,20”,24” και 27”. Σύμφωνα με τη Dell, η επιλογή μίας οθόνης υπολογιστή ή refurbishes οθόνης κατηγοριοποιείται με βάση τη χρησιμότητά της. Διακρίνονται σε βασικές οθόνες, οθόνες για οικιακό γραφείο και οθόνες ψυχαγωγίας ή και παιχνιδιών. Συνήθως, το μικρό μέγεθος οθόνης ή refurbished οθόνης, συνεπάγεται με την απλή κοινή χρήση της, ίσως για ένα σερφάρισμα στο ίντερνετ, για αναζητήσεις καθημερινής χρήσης ή για ολιγόωρες μικροεργασίες, μία συνηθισμένη επιλογή είναι οι 22”, αφού γίνεται εξοικονόμηση χώρου πάνω σε ένα γραφείο.

Παράλληλα, όταν η βασική ενασχόληση ενός επαγγέλματος συσχετίζεται άμεσα με επεξεργασία εικόνων ή με την προβολή ταινιών ακόμα και για τα gaming, ή ακόμα και για την καλύτερη επεξήγηση πληροφοριών, οπωσδήποτε μία μεγαλύτερη οθόνη, με μεγαλύτερη επιφάνεια, μπορεί να προσφέρει τέτοιου τύπου δραστηριότητες-εργασίες. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί συστήνουν μια μεγαλύτερων διαστάσεων οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη από 24- 27 ίντσες. Ιδανική λύση για κάποιες περιπτώσεις γραφιστικής, που χρειάζεται μεγαλύτερη επιφάνεια ή ακόμα και συνδυασμό 2 οθονών, είναι η οθόνη μεγέθους 34”.

Για παράδειγμα, η οθόνη Dell U2312HM είναι οθόνη με πολύ καλό μέγεθος, καλή ευκρίνεια, κατάλληλη για πολύωρη εργασία σε υπολογιστή. Περιηγηθείτε εδώ : 

οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη

Τι είναι η τεχνολογία panel στην οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη 

Οι οθόνες που χρησιμοποιούν TNApanels μπορεί να είναι πιο οικονομικές από κατασκευαστικής πλευράς, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι παντού χρήσιμη η αυξημένη ακρίβεια και ένα τόσο μεγάλο φάσμα διαβαθμίσεων της εικόνας. Αντίθετα, οι οθόνες IPS διαθέτουν πολλές λεπτομέρειες, μεγάλες λεπτομέρειες, μεγάλες γωνίες προβολής, ακριβά χρώματα αλλά και συνολική ποιότητα. Συμπερασματικά, τα ΤΝpanels είναι μία καλή επιλογή για έναν εργασιακό χώρο.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την ποιότητα απεικόνισης είναι :

 • η ανάλυση
 • η συχνότητα ανανέωσης πλαισίων
 • η γωνία θέασης
 • η ομοιομορφία απεικόνισης
 • η χρωματική πιστότητα
 • η φωτεινότητα
 • ο λόγος αντίθεσης
 • η ευκρίνεια
 • ο χρόνος απόκρισης

 

 • Τα εικονοστοιχεία ή αλλιώς πίξελς, αντικατοπτρίζουν το μέγιστο αριθμό ανάλυσης και είναι συνυφασμένα με τη μεταβολή συχνότητας ανανέωσης πλαισίων. Οπότε, η ανάλυση στην οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη, είναι τα πίξελς μιας εικόνας που απεικονίζονται στην οθόνη. Στην ουσία, ανάλυση είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων που αποτελούν την οθόνη, οριζοντίως και καθέτως

οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη

 • Η συχνότητα ανανέωσης πλαισίων είναι ο αριθμός των πλαισίων-εικόνων που απεικονίζει η οθόνη, σε χρόνο όσο ένα δευτερόλεπτο. Ο υπολογιστής δηλαδή ανανεώνει την εικόνα πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο, έτσι ώστε να εμφανίζονται οι μεταβολές της εικόνας , καθώς στις οθόνες LCD, λόγω διαφορετικού τρόπου σχηματισμού της εικόνας, ανανεώνονται κατά 60πλαίσια / δευτερόλεπτο περίπου.
 • Η γωνία θέασης δείχνει τη μέγιστη γωνία, που μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τηλεόραση, χωρίς να μειώνεται σημαντικά η εικόνα, καθώς ανάλογα με τη γωνία, η αντίθεση της εικόνας μειώνεται κατά ένα ποσοστό.
 • Η ομοιομορφία απεικόνισης ελέγχει στο να αποδίδεται μία και μοναδική απόχρωση στην οθόνη, προσδίδει δηλαδή μία ομοιογένεια στο φωτισμό της οθόνης. Παράλληλα, η φωτεινότητα εξαρτάται και από τον γύρω φωτισμό, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τις εικόνες.
 • Ο λόγος αντίθεσης αφορά κυρίως τη φωτεινότητα του λευκού και από το πόσο σκοτεινό είναι το μαύρο που απεικονίζει η κάθε εικόνα.
 • Η ευκρίνεια, δε συνδέεται τόσο με την ανάλυση, διότι επηρεάζεται και από άλλα χαρακτηριστικά της οθόνης. Η ευκρίνεια αποδίδει κυρίως εικόνες με πολύ λεπτές, κατακόρυφες και οριζόντιες γραμμές.
 • Τέλος, ο χρόνος απόκρισης δεν πρέπει να συγχέεται με τον ρυθμό ανανέωσης, αλλά περιγράφει το χρόνο που χρειάζεται η οθόνη για να ισορροπήσει τη φωτεινότητα.

Ποια είναι η ιδανική ανάλυση σε μία οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη

Παίζει σημαντικό ρόλο, ο συγκριτικός αριθμός ανάμεσα στα οριζόντια και κάθετα pixels. Η καλύτερη αναλογία ποιότητας για την ιδανική ανάλυση είναι τα 1080p, καθώς άλλη μία βασική προϋπόθεση για την αγορά μίας οθόνης υπολογιστή ή refurbished οθόνης είναι το IPS πάνελ της, καθώς προσφέρει ζωντανά και σταθερά χρώματα, με πολύ καλή απόδοση στη φωτεινότητα και καλές γωνίες θέασης. Το μέγιστο μέγεθος για αυτή την ανάλυση είναι 24-25 ίντσες. Ο γενικότερος κανόνας που ισχύει είναι ότι όσο μικρότερη είναι η ανάλυση που μετριέται σε εικονοστοιχεία, συνήθως τόσο καλύτερη είναι η κάρτα γραφικών, οπότε και η εικόνα που προβάλλεται.

 • Μία οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη δεν υποστηρίζει ρυθμούς ανανέωσης μεγαλύτερους από 60Hz για 4Κ και QHD (2560 x 1440).
 • Σε μία οθόνη υψηλής ανάλυσης αν το βίντεο είναι χαμηλής ανάλυσης, κυμαίνεται δηλαδή κάτω από το 1080p, τότε το μόνιτορ θα κάνει upscalling και θα αυξήσει την ανάλυση και αντίστοιχα σε μία οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη χαμηλής ανάλυσης αν το βίντεο έχει μεγαλύτερη ανάλυση, τότε η συσκευή θα μειώσει την ανάλυση, κάνοντας downsampling.
 • Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες αναλύσεις πλέον στην καθημερινότητα είναι :
 1. HD Ready, 1280 x 720 και ονομάζεται 720p
 2. Full HD, αναφέρεται στην ανάλυση 1920 x 1280, γνωστή ως 1080p
 3. 2K ή QHD, χρησιμοποιείται ως ονομασία της ανάλυσης 2560 x 1440.
 4. 4Κ, αντιπροσωπεύει την ανάλυση 4096x 2160
 5. Ultra HD, με ανάλυση 3840 x 2160
 6. 8K ή 8Κ UHD, είναι η πιο αυξημένη ανάλυση που έχει υπάρξει με 7680x 4320 pixels, παρόλα αυτά λόγω κόστους, υπάρχει σε λίγες συσκευές έως τώρα.

Ποια είναι τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που πρέπει να παρατηρήσω για την οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη που θα επιλέξω

Ένα ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι οι επιλογές σύνδεσης. Οι υποδοχές που περιέχει μία οθόνη, αφορούν περισσότερο οθόνες που θα χρησιμοποιηθούν για θέαση είτε σε υπολογιστές είτε σε τηλεοράσεις . Κάποιοι από τους  τρόπους σύνδεσης είναι :

 • Η σύνδεση VGA ήταν ένας από τους παλιότερους τρόπους μεταφοράς εικόνας από έναν υπολογιστή σε μία οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη. Είναι αναλογικού τύπου η σύνδεση, που γίνεται μέσω ακροδεκτών και καλωδίων.

Αυτού του τύπου η σύνδεση σημαίνει πως πρέπει να μετατραπεί το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό στον υπολογιστή, και σε ψηφιακό στην οθόνη υπολογιστή ή refurbished οθόνη. Αυτή η διαδικασία μειώνει αρκετά την ανάλυση της εικόνας . Ένας ακόμη τρόπος σύνδεσης είναι το DVI, διαθέτει πλήρη ψηφιακή μεταφορά του σήματος και χρησιμοποιείται για σύνδεση συσκευών απεικόνισης υψηλής ανάλυσης . Σε αυτού του τύπου τη σύνδεση δεν υπάρχουν απώλειες ποιότητας από αναλογικό σε ψηφιακό σήμα. Ωστόσο, δεν υποστήριζε μεταφορά ήχου, καθώς επίσης το καλώδιο που διαθέτει είναι σχετικά μικρό (5m).

 • Η σύνδεση DMI έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ήχου, καθώς υποστηρίζει σειριακή σύνδεση συσκευών, αποδίδοντας υψηλής ευκρίνειας εικόνα. Σε αυτό τον τύπο σύνδεσης, δεν υπάρχει περιορισμός στο μήκος του καλωδίου (25m).
 • Τέλος, υπάρχει και ένας τρόπος σύνδεσης, ο πιο διαδεδομένος πλέον μέσω DisplayPort, ο οποίος είναι μία μεταγενέστερη έκδοση του HDMI, υποστηρίζοντας έως 60Hz σε τηλεοράσεις 4Κ ανά δευτερόλεπτο.

Είναι σημαντικό να συντονίσουμε σωστά την κάρτα γραφικών με την οθόνη μας. Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους “κολλήματα”, μπορείτε να απευθύνεστε στο προσωπικό, του ηλεκτρονικού μας καταστήματος Buy4you. Μπορείτε να περιηγηθείτε και σε μία μεγάλη γκάμα Refurbished και Νέων Προϊόντων.

Miltos Kates

Γειά σας, είμαι ο Μίλτος Κατές και είμαι διαχειριστής του ηλεκτρονικού καταστήματος buy4you.gr. Ασχολούμαι για πάνω απο 5 χρόνια με την διαχείριση του καταστήματος και είμαι πάντα πρόθυμος για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας!

Call Now Button