Τηλεφωνικές παραγγελίες στο  241 023 0240

Ωράριο εξυπηρέτησης  Δευτέρα – Παρασκευή | 8:30 – 16:30

Σταθερό ή refurbished υπολογιστή: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά για τον πιο κατάλληλο

Για να αγοράσει κάποιος έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή, τα κριτήρια μεταβάλλονται με βάση τη χρησιμότητα και τις ανάγκες του καθενός. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους εξαρτώνται εάν χρησιμοποιηθεί για εργασία (π.χ. βασικό εργαλείο εργασίας) ή για διασκέδαση (gaming, ταινίες, κ.λπ). Οπότε, η επιλογή για έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις όλων.

σταθερό ή refurbished υπολογιστήΤι είναι ένας refurbished υπολογιστής;

Αρχικά, η λέξη refurbished σημαίνει “ανακατασκευασμένος”, με τον όρο refurbished υπολογιστή εννοούμε έναν ανακατασκευασμένο υπολογιστή. Ένας υπολογιστής θεωρείται ανακατασκευασμένος όταν έχει περάσει από διαδικασία ανακατασκευής δηλαδή έχουν φτιαχτεί οι φθορές χρήσης και γρατσουνιές, έχει γίνει έλεγχος λειτουργίας και ανακατασκευή των εξωτερικών τμημάτων. Με άλλα λόγια, ο υπολογιστής επαναφέρεται όσο περισσότερο γίνεται στην αρχική του κατάσταση μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και αλλαγές.

Ποια είναι τα βασικά μέρη σε έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή

Τα τεχνητά χαρακτηριστικά καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους. Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να παρατηρεί κανείς πριν προβεί στην άμεση αγορά για έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή είναι :

  1. Ο επεξεργαστής
  2. Η προσωρινή μνήμη
  3. Η μόνιμη μνήμη
  4. Η κάρτα γραφικών
  5. Η μητρική πλακέτα

1. Ο επεξεργαστής ή αλλιώς κεντρική μονάδα επεξεργασίας είναι ένα κομμάτι του υπολογιστή που πρέπει να προσέχουμε ίσως περισσότερο από όλα. Αυτή η μονάδα βρίσκεται πίσω από όλες τις λειτουργίες και είναι υπεύθυνη για την εκτέλεσή τους.

2. Η κύρια μνήμη είναι ενεργή σε κάθε πρόγραμμα ή αρχείο δεδομένων, ενώ κλείνοντας τον υπολογιστή αδειάζει για να είναι διαθέσιμη και για άλλες χρήσεις. Ουσιαστικά, αυτή η μνήμη είναι η ενεργή πληροφορία, που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η μνήμη τόσο πιο λειτουργικός γίνεται σε παράλληλες χρήσεις.

3. Η κάρτα γραφικών είναι υπεύθυνη για την πληροφορία που αποθηκεύεται και αναπαριστάνεται στην οθόνη του υπολογιστή. Τα εικονοστοιχεία ή pixels έχει πληροφορίες που αποθηκεύονται στη μνήμη της κάρτας γραφικών.

4. H μητρική πλακέτα είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός τωρινού υπολογιστή. Η μητρική πλακέτα αποτελείται από έναν μικροεπεξεργαστή, την κεντρική μνήμη και άλλα βασικά υποσυστήματα, όπως και άλλα τμήματα που ενσωματώνονται στην μητρική μέσω καλωδίων , τα οποία σχετίζονται με τα μέρη εξόδου.

Τα υπόλοιπα είναι κάποια από τα βασικά μέρη για έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή : 

  • Η οθόνη
  • Ο οδηγός σκληρού δίσκου
  • Ο οδηγός εύκαμπτου δίσκου
  • Ο οδηγός CD-ROM
  • Τα περιφερειακά Εισόδου /Εξόδου
  • Το πληκτρολόγιο
  • Το ποντίκι

Τι είναι πιο σημαντικό για να αγοράσεις έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή ;

H επιλογή επεξεργαστή είναι η σημαντικότερη όλων. Όταν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα σταθερό ή refurbished υπολογιστή για ένα απλό σερφάρισμα, για παιχνίδια, μουσική, φωτογραφίες και ταινίες, θα μπορούσε να επιλέξει AMD, οι οποίοι έχουν καλύτερη απόδοση, ξεκινώντας από 3 πυρήνες, με 3,3 GHz μνήμη Cache 1,5 ΜΒ έως 4 πυρήνες  και 4 MB Cache. Στην ίδια περίπτωση, εάν η χρήση για την οποία προορίζεται είναι για επαγγελματικούς λόγους, δημιουργώντας αρχεία κειμένου, λογιστικά φύλλα, αρχεία γραφιστικής κ.ά. ισχύει ακριβώς η ίδια εκδοχή.

Όταν ο υπολογιστής προορίζεται για οικιακή χρήση, δηλαδή για όλη την οικογένεια, ίσως για κάποια αρχεία προς εκτύπωση, παιχνίδια για παιδιά, για σερφάρισμα στο ίντερνετ, μπορούμε να έχουμε 6πύρηνο AMD με 3,3 GHz και 14ΜΒ μνήμη Cache, αντίστοιχα οι Intel περιέχει δύο μόνο πυρήνες, 2,66-2,9 GHz και 3MB cache. Στο άνω άκρο διαθέτει 8πύρηνο MD, 3,6 GHz, 16 MB Cache, αντίστοιχα σε αυτή την κατηγορία οι προτάσεις της Intel είναι 4πύρηνοι 2.8-3.4 GHz και 6MB Cache. Οι ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνολογίες i7 της Intel δίνουν εξαιρετικές επιδόσεις σε απαιτητικό Gaming.

Τι να προσέχουμε πριν αγοράσουμε έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή ;

Υπάρχουν 5 βασικά κριτήρια που δεν πρέπει να παραλείψουμε πριν αγοράσουμε έναν σταθερό ή refurebished υπολογιστή:

  1. Εγγύηση: Θα πρέπει η εγγύηση να είναι υποχρεωτικά δυο χρόνια, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί καταναλωτή. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει μια φόρμα για την υποβολή εγγύησης και μια φόρμα επιστροφής προϊόντος. Η εγγύηση θα πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό έντυπο.
  2. Γνήσιο λειτουργικό σύστημα Windows 10: Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ή να ρωτήσουμε πριν αγοράσουμε ένα σταθερό ή refurebished υπολογιστή αν το λειτουργικό σύστημα Windows είναι γνήσιο. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν περιέχει το αυτοκόλλητο Windows COA (χρώματος πορτοκαλί) και αν συνοδεύεται με τα γνήσια DVD δισκάκια ή το γνήσιο Recovery Partition.
  3. Έκδοση του λειτουργικού των Windows. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε την έκδοση που αναγράφεται καθώς δεν υπάρχουν παλαιότερες εκδόσεις από Windows 10 Refurbish και κάποιες εκδόσεις (όπως Windows XP, VISTA, 7 ή παλαιότερες) πρέπει να τις αποφύγουμε.
  4. Επεξεργαστής: Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον επεξεργαστή που διαθέτει ένας σταθερός ή refurebished υπολογιστής. Πολλές φορές μπορεί να μας τραβήξει την προσοχή η χαμηλή τιμή ή η μεγάλη οθόνη που έχει ένας υπολογιστής και να παραλείψουμε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή. Ένας επεξεργαστής θα πρέπει να είναι Διπύρηνος Πρώτης ή Δεύτερης Γενιάς, Intel P4 τουλάχιστον από 2.8 Ghz και πάνω για Multimedia καθημερινή χρήση και Dual Core ή Core2Duo τουλάχιστον από 1.8 Ghz και πάνω για απαιτητική χρήση. Αν ο επεξεργαστής δεν έχει τα παραπάνω στοιχεία θα είναι πιο αργός, θα κολλάει και δεν θα ανταποκρίνεται στο διαδίκτυο, παιχνίδια και άλλες εφαρμογές.
  5. Πιστοποίηση: Πριν αγοράσουμε έναν σταθερό ή refurbished υπολογιστή θα πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχει κάποια πιστοποίηση για την γνησιότητα του. Όλα τα αυθεντικά προϊόντα έκτος από το γνήσιο λειτουργικό σύστημα συνοδεύονται και με τα απαραίτητα παρελκόμενα (δισκάκια Windows, COA κτλ).

Miltos Kates

Γειά σας, είμαι ο Μίλτος Κατές και είμαι διαχειριστής του ηλεκτρονικού καταστήματος buy4you.gr. Ασχολούμαι για πάνω απο 5 χρόνια με την διαχείριση του καταστήματος και είμαι πάντα πρόθυμος για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας!

Call Now Button